aktualityvystoupeníturnébiografiediskografiefotovideomédiaextrashoppresskontakt
     
 

Byl jedinečný, zůstane nezapomenutelný...



Aktuální informace můžete sledovat i na nejoblíbenější sociální síti


 
PETR MUK / KVĚTEN 2011 / Rok mínus jedna

Za pár dní to bude rok od vítězství našich na mistrovství světa v hokeji, ze kterého se ještě potěšil, a pražského koncertu Kissáků, který si nenechal ujít. Bude to už rok, co nešťastně a velice předčasně odešel. Dne 24. května 2010 nečekaně zemřel Petr Muk, jeden z nepochybně nejvýraznějších zpěváků i autorů u nás. Letos ho Akademie populární hudby uvedla do Síně slávy in memoriam. Petr by měl z Anděla určitě radost, my bychom jistě byli radši, kdyby si zlatou sošku odnesl někdo jiný a my měli Petra.

Bohužel se nedožil řady pochvalných recenzí na svoje poslední studiové album V bludišti dnů, které vyšlo v pátek před jeho pondělní tragickou smrtí. Bludiště znamenalo další velký zlom v jeho kariéře. Pracoval dlouho a pečlivě s novým týmem lidí, vznikla kolekce moderně znějících, a přece stále jasně mukovských písní. Nultý singl Nebe nehledej prolétl éterem už začátkem února loňského roku, a když se pak v dubnu objevila rádiová verze písně A stejně tě ztrácím, zamíchalo to hitparádou. Rádio Impuls ji slavnostně vyhlásilo vůbec nejhranější písní roku 2010. Bilanční song Cítím (vítr ve tváři) se stal nádherným zvukovým podkladem pro retrospektivní střihové video. Prodej alba V bludišti dnů překročil hranici pro udělení Platinové desky IFPI ČR.

Několik měsíců po Petrově smrti se rodina a nejbližší spolupracovníci začali radit, jestli nahrávky, které měl zpěvák ve studiu připravené a jen více či méně zpracované, pustit do světa. Nakonec bylo určitě dobře, že začátkem letošního roku album Outro vyšlo. Setkalo se s nepřehlédnutelně pozitivním přijetím všech příznivců, a co víc: objevuje se volání po možných dalších dosud neznámých nahrávkách. Jediná zcela dokončená nová píseň na Outru je V zahradách skleněných růží, a ta se – byť vlastně pouze v demoverzi – již několik týdnů drží v oficiálním rádiovém žebříčku cz50.

Singl A stejně tě ztrácím se s letošním jarem a vzpomínkou na zpěváka, který nám chybí právě rok, znovu vrátil do hitparád.

Řekli o Petru Mukovi
„Petr byl rozháraná duše. Byl výjimečný, velmi charakteristický zpěvák. Takový lyrický rockový tenor tady žádný jiný není. Kromě toho byl výborný skladatel.“
Ondřej Soukup

„Měl jsem tu čest prožít s Petrem Mukem 15 pracovních i přátelských let a také 15 let debat o všem možném. Moc mě mrzí, že už spolu nikdy nezasedneme do pivnice U Zlatého tygra, ale přesto si však při každé příležitosti na Petra, jeho tvorbu i jeho postřehy vzpomínáme a tak tomu bude stále.“
Oldřich Lichtenberg

"Na myšlienku, že Petr už medzi nami nie je, si stále neviem zvyknúť. Denne počujem jeho hlas v rádiu a v telefóne mám jeho číslo. My ľudia sme divní. Myslím na neho oveľa častejšie, ako keď bol TU. Kľudne sa môže stať, že mu zo zvyku zavolám. Len neviem, či to zvládnem, ak mi to zdvihne.”
Laco Lučenič

„Naposledy jsem Petra viděla na vystoupení v Bratislavě. Dostal za něj tenkrát prstýnek a říkal, že ho dá svojí ženě. Kdykoli slyším Petrovy písně v rádiu, vzpomenu si na jeho ženu a dceru. Vždycky bychom měli myslet nejen na lidi, které jsme ztratili, ale i na ty, kteří po nich zůstali.“
Vendula Auš-Svobodová



Vloeno: 07.05.2011 | Autor: EMI
zpt
 
© 1997-2005 RichART. Všechna práva vyhrazena. | Redakční systém Marek Fábry | Hosting Beledia | Design a správa Mishka