aktualityvystoupeníturnébiografiediskografiefotovideomédiaextrashoppresskontakt
     
 

Byl jedinečný, zůstane nezapomenutelný...



Aktuální informace můžete sledovat i na nejoblíbenější sociální síti


 
PETR MUK V SÍNI SLÁVY 2010

Středeční večer 23. února 2011 uzavřel jeden velký a slavný kus historie naší muziky. Petr Muk byl rozhodnutím Akademie české populární hudby uveden do Síně slávy, bohužel in memoriam, ale určitě s nejdelším potleskem v této části slavnostního ceremoniálu. Domů tedy konečně doputoval Anděl, tolik let vytrvale kroužící kolem toho skvělého hlasu a úspěchu. Richard Dušák ale zcela pravdivě konstatoval, docela určitě za velmi mnohé, že všechny předchozí aspirace na umístění bychom okamžitě vyměnili za živého Petra na pódiu.
Už na jaře roku 1993 převzal Petr Muk podobné ocenění, tehdy ale ještě v podobě gramofónku Grammy, jako nejlepší zpěvák a spolu s Petrem Kučerou tehdy zvítězili i jako Shalom. O téměř dvacet let později se dostal mezi historicky nejvýznamnější postavy našeho popu a rocku, stačí nahlédnout na jména jeho kolegů v této prominentní kategorii. Kolik zpěváků a kapel se mezitím vystřídalo kolem a na kolik z nich už si dnes vlastně ani nevzpomeneme? Kolik včerejších nominovaných či dokonce nositelů cen bude ještě v roce 2031 mezi muzikantskou špičkou či vůbec v paměti alespoň fandů?
Síň slávy je důkazem zcela zásadní stopy, kterou po sobě Petr zanechal. Měl vyhrát i letošního Zpěváka roku? Možná ano, ale buďme rádi za Davida Kollera, dalšího z generace lidí, jejichž nástup na konci 80. a začátku 90. let znamenal zásadní proměnu naší hudební scény. Na rozdíl od mnoha jednopísňových zázraků také po Petrovi zůstává celá řada hitů a zásadně důležitý fakt, že si je vytvořil či spoluvytvořil často sám.
Udělení této ceny bylo důstojné a nehysterické, pronesení oněch pár slov tatínkem Ladislavem a manažérem Richardem vkusné. Za Petrem je spousta muziky: od prvních jihočeských rozhlasových nahrávek s Oceánem až po právě zpřístupněné poslední studiové tajemství Outro. Kdesi se možná skrývá kazeta s punkovými a undergroundovými záznamy předoceánské éry, hudební dokumentátoři i archiváři mají spoustu koncertních záznamů, jsou také další nahrávky, protože Petr byl pracovitý i cílevědomý autor a interpret.
Jeden z FB ohlasů definoval jeho zpěv jako přímý přenos z jeho srdce do těch našich, s převodníkem hlasivkových svalů. Zní to snad poněkud moc citově, ale je to tak. Opravdu jen málokdo totiž dokáže z vlastního já tolik investovat do písničkového poslání. Skvostná barva, výtečný rozsah a získaná technika zpívání byly Petrovým pozoruhodným nástrojem k rychlému písňovému navození nálady, posunutí k přemýšlení či jenom k čisté radosti z toho krásného zpívání.
Po třiceti aktivních letech s muzikou, pětadvaceti už vážné práce a více než dvaceti hudební profesionality byl Petr Muk pozván mezi nesmrtelné zaslouženě. Ten večer uzavřel jeden velký a slavný kus historie naší populární hudby jen zdánlivě: Petr tu s námi prostřednictvím písniček navždy zůstal.


Vloeno: 24.02.2011 | Autor: Karel Deniš
zpt
 
© 1997-2005 RichART. Všechna práva vyhrazena. | Redakční systém Marek Fábry | Hosting Beledia | Design a správa Mishka