aktualityvystoupeníturnébiografiediskografiefotovideomédiaextrashoppresskontakt
     
 

Byl jedinečný, zůstane nezapomenutelný...



Aktuální informace můžete sledovat i na nejoblíbenější sociální síti


 
RÁCHEL?

Pokud si hudební dramaturg televizní reality show pro mladé zpěváky řekne, že pro jistého Petra Ševčíka bude oceánský song Ráchel to pravé, nejde to nijak zakázat – a také proč? Připomínka více než pětadvacet let starého hitu je zároveň důkazem jeho trvající atraktivity. Podobně si ostatně jedna z minulých účastnic vybrala Petrovo Tančíš sama, a nedopadlo to špatně, protože jí to šlo věřit: do teen věku už měla přece jen o pár let dál.
Tentokrát ovšem jinak sympatický mládenec ohlasem kultovní a ke zpívání opravdu těžkou předlohu pojal jako veselou pódiovou příhodu, navíc podivně zkrácenou a nedokonale intonovanou. Naštěstí se úchylný nápad s výměnou pro něj obtížně zpívatelného slova „hvězda“ za mouchu na čele nekonal. Kapela k tomu zvolila syntíkovou retro aranž karaoke typu a zpěvákovo přiznání k úmyslné vyprázdněnosti původního obsahu dílo dokonalo. Díky oběma českým dámám v porotě, že to hned řekly nahlas.
Podobný osud ovšem už potkal mnohé jiné songy, viz třeba Cohenovo intimní Hallelujah, před časem v zahraničí také využité v talentové soutěži a dnes u nás k dispozici dokonce i jako moravská dechovka s děvuchami v lidových krojích. Nedává však smysl bránit v příštích možných úpravách, mohou být koneckonců zajímavým testem náhledu někoho jiného na výchozí písničku. V tomto případě jsme ale lepší důkaz Petrovy interpretační jedinečnosti - a našeho štěstí, že jsme si tuhle píseň se silným posláním směli užít v té správné době a v originálním podání - mohli těžko dostat…


Vloeno: 18.04.2011 | Autor: Karel Deniš
zpt
 
© 1997-2005 RichART. Všechna práva vyhrazena. | Redakční systém Marek Fábry | Hosting Beledia | Design a správa Mishka